Benimantell compta amb una extraordinària complexitat orogràfica que resulta decisiva en diversitat climàtica; les temperatures que en general són suaus per la proximitat del mar es van acentuant segons l'altitud. Això es tradueix en una gran riquesa i varietat de cultius segons es tracte de les parts baixes o altes de la vall.
Les oliveres al costat dels ametlers, garrofers i figueres són els cultius tradicionals que ocupen des de fa centenars d'anys els milers de xicotets bancals de marges de pedra que escalonen les nostres muntanyes.
En les parts més baixes de la vall amb notables influències del Mediterrani podem trobar cultius com els tarongers i llimeres, nispros i més recentment algun alvocat. Mentre en les zones altes de la vall trobarem pereres, cirerers, nogueres i "perelloners", una curiosa fruita autòctona molt benvolguda.
A Benimantell, la cooperativa "Vall de Guadalest" s'ocupa de l'elaboració i venda d'oli d'oliva verger d'excel·lent qualitat extret de les olives recollides localment.
Els nispros de la vall són comercialitzats en les cooperatives del poble veí de Callosa d'En Sarrià que és el bressol del nispro i dóna nom a la seua denominació d'origen.